In de berm zijn vroegbloeiende verwilderingsbollen geplant. Vlinders, bijen en insecten hebben hierdoor vroeg in het jaar voedsel.

Komend jaar worden landmarks langs de N207/N208 geplaatst. Hierdoor wordt nog duidelijker dat het gebied rijk is aan de teelt van bloembollen.

De tulpenvelden in de bollenstreek vertegenwoordigen het internationale beeld van Nederland. Aan de N207 en N208 tussen Hillegom en Lisse zijn de entreepoorten naar deze kleurrijke streek. Bij deze entreepoorten ontbreekt het aan drie onderdelen: identiteit, belevingsmogelijkheden en biodiversiteit. Wij hebben hier met onze ontwerpen een impuls aan gegeven.

Onze rol
Aan Ingenieursbureau Rodewijk is gevraagd om de visie en de ontwerpen van Architectenbureau OKRA en H+N+S te vertalen naar een definitief ontwerp en een bestek. Wij zijn in februari 2020 begonnen met het bestuderen en onderzoeken van het gebied en aangeleverde rapportages van OKRA en H+N+S.

De identiteit versterken
Om de identiteit van de entreepoorten te versterken, hebben we de ideeën van de architectenbureaus verder uitgewerkt. Wij hebben de exacte locaties en de uitstraling van landmarks bepaald. Deze landmarks worden kenmerkend voor de bollenstreek. Ze zorgen ervoor dat bezoekers weten dat zij welkom zijn in een bijzonder gebied. Kunstenaars zijn nu de landmarks aan het ontwerpen. De landmarks komen straks op rotondes in het gebied.

Verhogen biodiversiteit
Voor het verhogen van de biodiversiteit hebben wij het beplantingsassortiment van de architectenbureaus bekeken en ook een grondonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat
niet alle planten goed matchten om de biodiversiteit te verhogen. Wij hebben een aangepast voorstel voor de beplanting gedaan, met inheemse kruiden die door bijen, vlinders en andere insecten worden bevlogen.

Vroegbloeiende verwilderingsbollen
Naast de inheemse kruiden hebben wij voorgesteld om verwilderingsbollen te planten in de bermen. Bollen zijn herkenbaar voor de streek. Ook zorgen deze bollen met hun vroege bloei dat bijen, vlinders en insecten al iets te eten hebben voordat de inheemse kruiden bloeien. De verwilderingsbollen zijn geplant en de inheemse kruiden zijn inmiddels gezaaid.

10
mrt

Het voorjaar komt eraan!

Bollenstreek

Dit is goed te zien langs de N207 en N208. Daar staan de bollen, die in het kader van ons project zijn geplant, nu prachtig in bloei. Krokussen en narcissen sieren de bermen. Voorbijgangers kunnen voortaan elk jaar van deze bloemenzee genieten. De winterharde bollen komen namelijk ieder jaar terug en vermeerderen zichzelf.

Meer over dit project