De Platanenlaan in Sassenheim deed haar naam eer aan door de Platanen in het straatbeeld. De bomen waren behoorlijk groot geworden. Daardoor veroorzaakten deze overlast en schade. Wij hebben de gemeente Teylingen geholpen dit te verbeteren.

De Platanenlaan is vernieuwd. Grote Platanen zijn vervangen door Zuilvormige tulpenbomen. Deze krijgen in de herfst een prachtige gele bladkleur. Daarnaast zijn de trottoirs weer recht en goed begaanbaar.

Ongeveer 30 jaar geleden zijn de essen aan de Essenlaan in Sassenheim vervangen door Sequoias. Deze bomen bereikten een enorme omvang en zorgden voor overlast. Dit hebben wij aangepakt.

De herinrichting aan de Essenlaan is geslaagd. Zuilesdoornen sieren de straat en de stoepen zijn weer vlak. Het straatbeeld is hierdoor weer netjes.

Aan de Platanenlaan en Essenlaan in Sassenheim veroorzaakten grote bomen veel overlast en schade aan de openbare inrichting. Daarom wilde de gemeente Teylingen deze straten herinrichten. Ingenieursbureau Rodewijk is gevraagd om daarvoor een ontwerp op te stellen, de projectvoorbereiding te verzorgen en de uitvoering te begeleiden.

Samen met bewoners
Wij hebben de bewoners van de straten actief benaderd voor het maken van de eerste ontwerpaanzet. Tijdens een dynamische bewonersavond deelden zij verbeterpunten, aandachtspunten en tekortkomingen met ons. Ook zijn zogenaamde ontwerpambassadeurs geselecteerd. Zij hebben samen met ons het ontwerptraject doorlopen en waren betrokken bij de presentatie van de ontwerpen tijdens de tweede bewonersavond. Na de tweede bewonersavond is een definitief ontwerp vastgesteld.

 

Aan de slag
Op basis van het vastgestelde ontwerp hebben wij het bestek gemaakt. Met dit bestek is aannemer Herruer GWW begonnen met de herinrichting van de straten. De bomen die te dicht langs de straten of gevels stonden zijn verwijderd. Het stamhout daarvan werd door Bollenstreekhout.nl verwerkt. Deze organisatie laat het hout in de streek verwerken en helpt daarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. Vervolgens zijn de stobben (wortels) van de bomen verwijderd en was er ruimte om de trottoirs en de straten opnieuw aan te leggen. De gemeente heeft daarna nieuwe bomen geplant. Deze bomen worden niet zo groot, zodat de straat over 30 jaar niet dezelfde problemen heeft.

 

 

 

Officiƫle opening van de straten
De werkzaamheden zijn afgerond. De gemeente Teylingen heeft de bewoners uitgenodigd voor de opening van de straten. Samen met de wethouder is in beide straten een boom geplant. Een Plataan in de Platanenlaan en een Esdoorn in de Essenlaan. Een groot deel van de bewoners was hierbij aanwezig en gaf aan zeer tevreden te zijn over de transformatie die hun straat is ondergaan.